Connect with us

Zdrowe odżywianie

Oregano – 5 szokujących faktów, które musisz znać

oregano

Oregano świetnie znana wszystkim przyprawa, choć w ostatnich latach mocno zdegradowana do roli posypki na pizzę.

Prozdrowotne właściwości oregano były docenianie już w starożytnym Rzymie i Grecji, gdzie uchodziło za roślinę przynoszącą szczęście. Jak to się stało, że obecnie uważamy za przynoszącą szczęście czterolistną koniczynę?

Oregano jest bogate w witaminy A, C, E i K, a także błonnik, kwas foliowy, żelazo, magnez, witaminę B6, wapń, fosfor i potas. Taka kompozycja witamin i minerałów nie jest obojętna dla ludzkiego zdrowia. 

FAKT NR 1

Oregano zawiera antyoksydanty wspierające system immunologiczny

W oregano znajduje się bardzo czynna substancja o nazwie kwas rozmarynowy, który jest silnym przeciwutleniaczem wspierającym działanie systemu immunologicznego. Oregano jest tak bogate w biologicznie czynne antyoksydanty, że niektórzy naukowcy twierdzą, iż spożywanie ziół, w tym także oregano może być bardziej efektywnym źródłem dostarczania przeciwutleniaczy z pokarmu do organizmu niż jedzenie jagód, zbóż, czy warzyw. 

FAKT NR 2

Oregano ma silne właściwości przeciwgrzybicze i antybakteryjne

W oregano znajduje się karwakrol. Karwakrol substancja chemiczna o silnych właściwościach antygrzybicznych. Ponadto wspomaga działanie układu trawiennego oraz immunologicznego.

Drugim aktywnym olejkiem eterycznym znajdującym się w oregano jest tymol. Jest to substancja, która ma silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwropne, przeciwgnilne i odwadniające. Ponadto wrażliwość na tymol wykazują niektóre wirusy, saprofity oraz pasożyty. Dzięki swoim właściwościom dodawany jest do bakteriobójczych mydeł i kosmetyków. Tymol zwalcza również gronkowca złocistego opornego na metycylinę (MRSA z ang. methicyllin-resistant Staphylococcus aureus). Według naukowców badania wykazały, że tymol zabija MRSA rozcieńczony 1 do 1000. Tymol zachowuje swoje właściwości również w postaci pary i jest odporny na gotowanie. Badania wykazują także, że tymol jest w stanie zwalczać bakterie listerii, wywołujące śmiertelnie groźną chorobę listeriozę. Badania wykazują, że tymol zwalcza również drożdżaki typu Candidia. Należy jednak pamiętać, iż tymol w dużym stężeniu jest silnie działającą trucizną, stąd też kobiety w ciąży i w okresie karmienia powinny ograniczyć spożycie oregano.

FAKT NR 3

Oregano ma właściwości przeciwzapalne

Oregano zawiera beta-kariofilynę, substancję, która hamuje rozwój stanów zapalnych i może także być korzystna w walce z przewlekłymi chorobami, w tym z osteoporozą i miażdżycą, jak również wspomaga walkę z zespołem metabolicznym. 

FAKT NR 4

Zwalcza infekcję górnych dróg oddechowych 

Olejki eteryczne znajdujące się w oregano doskonale nadają się do inhalacji parowych, które przynoszą natychmiastową ulgę. Co więcej jedzenie oregano wspomaga produkcję potu oraz sprzyja pozbywaniu się zalegającej w płucach flegmy.

FAKT NR 5

Zwalcza nowotwory

Badania naukowe dowiodły, że wyciąg z olejku oregano zwalcza komórki raka jelita grubego. Inne badania wykazały, że znajdujący się w oregano karnazol wykazuje właściwości przeciwzapalne, a także ma obiecujące wyniki w walce z nowotworami prostaty, piersi, jelita grubego, a także czerniakiem i białaczką. 

Na co jeszcze pomaga oregano? Wspomaga leczenie przeziębień, trądziku, łupieżu, wzdęć, chorób serca, działa przeciwbólowo na bóle stawów, zębów, łagodzi migreny i dolegliwości menstruacyjne, zwalcza pasożyty żyjące w naszym przewodzie jelitowym i odstrasza owady. Jak dla mnie całkiem długa i konkretna lista powodów żeby oregano stało się nieodłącznym elementem mojej diety. No i ten smak!! Na pewno znajdzie się zaraz szereg zagorzałych przeciwników jego smaku, jak to miało miejsce w przypadku batatów, ale dla mnie to super zdrowy i w dodatku ekstra smaczny dodatek w diecie. A najlepsze jest to, że oregano można wyhodować sobie w doniczce, gdyż jego uprawa jest dziecinnie łatwa, a dzięki temu możemy mieć dostęp do tej zdrowej rośliny niemalże za darmo!

Najbardziej cieszy mnie fakt, iż od zawsze lubiłam i używałam dość sporo oregano, a biorąc pod uwagę moją niechlubną przeszłość może choć w jakimś niewielkim stopniu udało mi się zminimalizować skutki jedzenia śmieci i gruzu. Tak tylko próbuję się pocieszyć, bo żeby tak było musiałabym pewnie jeść kontener oregano tygodniowo…

Źródła:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=73 ↩
Patrz przypis nr 1 ↩
http://jn.nutrition.org/content/133/5/1286.abstract ↩
http://www.medicalnewstoday.com/articles/266259.php ↩
http://www.medicalnewstoday.com/articles/130620.php ↩
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf0510079 ↩
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19616925 ↩
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2449371/ ↩
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf802298w ↩
http://www.hindawi.com/journals/ecam/2011/690346/ ↩
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19373612 ↩
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19373612 ↩
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3070765/ ↩

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Politykę Prywatności oraz obowiązują Warunki Korzystania z Usługi.

Trending