Pasta pietruszkowa

Kiedyś chciałam zrobić pietruszkowe pesto…. a że master szefem w kuchni nie jestem, to zasadniczo mi nie wyszło…. Ale w końcu największe odkrycia w dziejach historii są dziełem przypadku. Tak też było z moją najlepszą na świcie pastą pietruszkową.

Nie lubisz pietruszki? Kompletnie nie zrażaj się takim drobiazgiem, bo ja jej też nie lubię, a pastą pietruszkową zajadam się łyżkami. I nie tylko ja, gdyż wielu pietruszkowych hejterów obecnie jest wielkimi fanami tej pasty.

To zupełnie nowy, genialny wymiar smaku i zdrowia. Pietruszka jest obłędnie zdrowa, już dwie łyżki stołowe natki dostarczają dobową dawkę witaminy C! A do tego zawiera sporo żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Wspomaga trawienie, zapobiega infekcjom układu moczowego, wspomaga leczenie anemii, astmy, likwiduje wzdęcia i gazy, a także wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Dość sporo powodów żeby jeść ją jak najczęściej.

pasta pietruszkowa

Jak to ją zrobić? Jest dziecinnie prosta w przygotowaniu. Potrzebujesz:

– dwa pęczki natki z pietruszki
– 50g obranych migdałów
– 50g orzechów nerkowca (zamiast orzechów możesz użyć pestek słonecznika)
– 5 łyżek świeżo tartego parmezanu
– 2 ząbki czosnku
– sok z całej cytryny + tarta skórka z tej cytryny – pamiętaj żeby kupić niewoskowane cytryny!
– szczypta różowej soli himalajskiej
– ok. 100 ml oliwy z oliwek

Wszystko razem blendujesz i gotowe. Czas przygotowania: 10 minut (ze zmywaniem)

Pasta nadaje się do smarowania kanapek i jako dip do różnych przekąsek. Jak chcesz popisać się przed znajomymi smaczną i zdrową przekąską imprezową, a jesteś raczej z tych dziewczynek, co nie posiadły w domu rodzinnym sztuki kulinarnej, to jest to właśnie przepis dla Ciebie.

Smacznego

Klaudia

Komentarze (5)

  • Odpowiedź

    Co sądzisz o zamianie parmezanu na płatki drożdżowe w wersji wegańskiej ? Wystarczy ich delikatny serowy posmak czy intensywny smak parmezanu jest kluczową i niezbędną nutą w tej paście ?

    • Witaj 🙂

      nie robiłam tej pasty w wersji z płatkami drożdżowymi, ale jestem ogromną entuzjastką kuchni wege i sama jestem ciekawa, czy to się uda. Jak zrobisz to koniecznie podziel się, czy dobrze smakowało. Z drugiej strony wiele razy robiłam też tą pastę bez parmezanu i na prawdę za bardzo smak pasty na tym nie cierpiał 😀

      Serdecznie pozdrawiam
      Klaudia

  • Odpowiedź

    Pani Klaudio! Jak długo można przetrzymywać w lodówce taką pastę? Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis – jutro robię koniecznie;-)

    • Witam 🙂

      szczerze mówiąc nie mam pojęcia u mnie taka pasta to zawsze kwestia dwóch, no maks 3 dni i po paście 🙂 Jeszcze nigdy nie uchowała się dłużej 🙂

      Serdecznie pozdrawiam i życzę smacznego
      Klaudia

  • Odpowiedź

    Ale czad! Właśnie zrobiliśmy tę pastę i zaraz po zrobieniu poszedł cały bochenek chleba 🙂 A było nas tylko troje, w tym sześcioletni berbeć-niejadek 🙂

Zostaw komentarz