Pora na pora, bo to samo zdrowie

Por warzywo, które nie trzeba nikomu przedstawiać. Gości w sałatkach i zupach, a całkiem przy okazji jest bardzo zdrowy, co potwierdzają badania naukowe. Jest prawdziwą kopalnią błonnika, witamin i polifenoli, będących silnymi przeciwutleniaczami. 1

Por to krewniak czosnku i cebuli stąd też podobnie jak one ma silne prozdrowotne właściwości, a to za sprawą obecności allicyny i związków zawierających siarkę. Allicyna ma nie tylko silne działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz przeciwgrzybiczne, ale badania wykazały, że w organizmie przekształca się w kwas sulfonowy, który neutralizuje niebezpieczne wolne rodniki znacznie szybciej niż inne znane związki uważane za przeciwutleniacze. 2

Por zawiera też kemferol, który występuje również w brokułach, kapuście i jarmużu. Badania wykazały, iż związek ten ma bardzo pozytywne oddziaływanie na ludzki organizm. Ta substancja nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, 3 ale również zapobiega występowaniu wielu chorób przewlekłych. Mini Reviews in Medicinal Chemistry podaje, że badania wykazały, iż spożywanie pokarmów zawierających kemferol zmniejsza ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Ponadto liczne badania wykazały, że ta substancja ma właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, zwalczające drobnoustroje, obniżające poziom cukru we krwi, działa również przeciwlękowo, przeciwbólowo i antyalergicznie. 4

Sprzymierzeniec w walce z rakiem i chorobami serca

Kemferol chroni również naczynia krwionośne przed uszkodzeniami, a to dzięki jego właściwościom zwiększającym produkcję tlenku azotu, który umożliwia rozszerzanie się naczyń krowinośnych. 5

Badania wykazały, że jedzenie roślin cebulowatych, do których należy por, czosnek, czy cebula w istotnym stopniu zimniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego oraz żołądka. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że jest to powiązane z występowaniem w roślinach cebulowatych związków siarki, które hamują rozwój komórek nowotworowych w przełyku, żołądku, jelicie grubym, a także w płucach i sutkach. 6

Fenomenalne źródło witamin i przeciwutleniaczy

Por zawiera dość dużą dawkę witaminy A i K, a także kwasu foliowego, niacyny, ryboflawiny, magnezu i tiaminy. Dlatego też według naukowców por powinien znaleźć się w diecie ciężarnych, gdyż niedobór kwasu foliowego w okresie ciąży naraża dziecko na poważne wrodzone wady, np. uszkodzenie cewy nerwowej. Kwas foliowy w połączeniu z witaminami z grupy B, które również występują w porze utrzymują właściwy poziom homocysteiny, której podwyższony poziom jest przyczyną chorób serca, udarów oraz nadciśnienia. 7 8

Por to bardzo skoncentrowane źródło przeciwutleniaczy. Dla przykładu por zawiera więcej polifenoli niż czerwona papryka. 9

Por jest tak samo zdrowa jak czosnek i cebula

Niestety por dotychczas nie doczekał się tak wnikliwych badań nad swoimi właściwościami, jakimi mogą pochwalić się jego krewniacy czosnek i cebula. To jednak nie oznacza, że por jest mniej zdrowy niż inne rośliny cebulowate. Dotychczasowe badania wykazały, że por wykazuje takie same prozdrowotne właściwości jak wspominany czosnek i cebula.

Badania potwierdzają, że por podobnie jak czosnek zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca, obniża poziom cholesterolu, ciśnienia, zapobiega nowotworom płuc, mózgu i prostaty. 10

Z drugiej zaś strony por wykazuje te same właściwości co cebula, jeżeli chodzi o zwalczanie cukrzycy, czy likwidację sztywności naczyń krwionośnych poprzez uwalnianie tlenku azotu. Portal World’s Healthiest Foods wskazuje, że por w związku z dużą zawartością polifenoli, w tym kemferolu, może wykazywać analogiczne właściwości co czosnek czy cebula w zakresie zwalczania stresu oksydacyjnego oraz zwalczania przewlekłych stanów zapalnych. Dlatego też możemy się spodziewać, że por jest sprzymierzeńcem w walce z miażdżycą tętnic, cukrzycą typu 2, reumatoidalnym zapaleniem stawów oraz alergicznym zapaleniem górnych dróg oddechowych. Por podobnie jak cebula chroni układ pokarmowy przed nowotworami, a w szczególności przed rakiem jelita grubego. 11

Trzeba pamiętać, że choć brakuje bardzo szczegółowych badań naukowych nad właściwościami pora, to jednak należy on do tej samej rodziny co jego „dobrze przebadani” krewniacy. Co więcej por zawiera duże stężenie tych samych substancji czynnych, co czosnek czy cebula, więc przyjęcie założenia o bardzo zbliżonych prozdrowotnych właściwościach należy uznać za jak najbardziej uzasadnione.

Por – kulinarne popisy czas zacząć

Cóż niektórym por może kojarzyć się z lekko oślizgłą rozgotowaną zieleniną w zupie lub jako dość pikantna surówka z dość sporą ilością majonezu. Przyznam się, że to moje osobiste skojarzenia z czasów kiedy byłam śmieciojadem.

Natomiast por daje nam gigantyczne pole do kulinarnych popisów, które przy okazji mogą być lekarstwem dla Twojego ciała. Por w mojej kuchni nieodłącznie towarzyszy pieczonemu w foli łososiowi. Razem z rozmarynem dają po prostu bajeczną kompozycję smaków.

No i mój osobisty hit podpatrzony na blogu jadłonomia – ziemniaczany krem z porów i gruszki z quinoa. 12 Danie odświętne na wyjątkowe okazje. Prawdziwa poezja.

A jaki jest Twój kulinarny popis z udziałem pora?

Źródła:

  1. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/jan/27/why-leeks-are-good-for-you
  2. http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/jan/27/why-leeks-are-good-for-you
  3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814612019176
  4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21428901
  5. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=26
  6. http://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085%2811%2900441-0/fulltext
  7. http://biuletynfarmacji.wum.edu.pl/0503Kraczkowska/0Kraczkowska.html
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1240438/
  9. Patrz przypis nr 5
  10. http://www.greenmedinfo.com/substance/garlic
  11. Patrz przypis nr 5
  12. http://www.jadlonomia.com/2013/10/ziemniaczany-krem-z-porow-i-gruszki.html

Komentarze (1)

  • Odpowiedź

    Podpatrzylam w Internecie (juz nie pamietam, gdzie dokladnie, a szkoda, bo nie moge zareklamowac przez to) surowke z papryki czerwonej, pora i jablka. Kazdy, kto probuje, zgadza sie ze mna, ze cudo 🙂

Zostaw komentarz