Sałatka z quinoa, mango, bobem i granatem

Kolejny przepis. Tym razem w roli głównej moja ukochana komosa ryżowa czyli quinoa. Darzę ją szczerą miłością od dawna i wykorzystuję w kuchni na wiele sposobów. Oto jeden z częściej stosowanych przeze mnie przepisów, który podbił serce większości moich przyjaciółek.

Quinoa, czyli komosa ryżowa w pełni zasługuje na swoje miano „złota azteków”. Zawiera łatwo przyswajalne białko, dzięki bogactwu aminokwasów.

Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antyalergiczne, antygrzybiczne i immunostymulujące. Badania naukowe potwierdzają też jej właściwości antynowotworowe, w szczególności jeżeli chodzi o walkę z rakiem prostaty.

Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych przyczynia się do obniżenia cholesterolu LDL. Krótko mówiąc: samo zdrowie i w dodatku jest przepyszna oraz daje gigantyczne pole do kulinarnych popisów.

sałatka z komosa

Składniki:

→ Ugotowana Quinoa
→ Gotowany bób (poza sezonem jest mrożony)
→ Zielony groszek
→ Czerwona cebula
→ Czerwona papryka
→ Mango
→ Granat

Sos: olej lniany z łyżeczką octu jabłkowego i trzema łyżkami miodu lipowego (w wersji wege może być melasa albo syrop z agawy).

Smacznego

Klaudia

Komentarze (0)

Zostaw komentarz