12 zaskakujących faktów dotyczących mleka

Pij mleko, będziesz bardzo chory.

Znowu temat, który obrósł już w sporo mitów i legend. To pić to mleko, czy nie pić? Z telewizora idzie jasny przekaz „pij mleko, będziesz wielki”. Czy oby na pewno tak jest?

Badania wykonane w Szwecji wykazały, że u kobiet, które dziennie spożywały przynajmniej 3 szklanki mleka dziennie, stwierdzono dwukrotnie wyższą śmiertelność w ciągu ostatnich 20 lat w porównaniu z kobietami, które średnio piły nie więcej niż jedną szklankę mleka dziennie. 1 Poza tym u kobiet, które piły dużo mleka nie stwierdzono wcale lepszego stanu zdrowia ich kości. W rzeczywistości były one bardziej podatne na urazy i złamania, a w szczególności na złamania szyjki kości udowej. Co ciekawe badania te wykazały, że wśród kobiet jedzących sfermentowane produkty mleczne (sery i jogurty) odnotowano spadek śmiertelności oraz złamań kości o 10% – 15%. Badacze obwiniają za ten stan rzeczy galaktozę – cukier prosty, który wraz z glukozą tworzy laktozę. Badania naukowe dowiodły, że ma działanie zapalne, natomiast warto pamiętać, że galaktozy jest znacznie mniej w przetworach mlecznych takich jak ser, twaróg czy jogurt.

Z badań naukowych można wysnuć 12 zaskakujących faktów dotyczących skutków spożywania mleka:

  1. Z badań obserwacyjnych, o których mowa jest powyżej, wynika również, że spożycie mleka związane jest z podwyższonym ryzykiem zachorowań na raka prostaty.
  2. Wyniki tych samych badań wiążą spożycie mleka ze zwiększonym ryzykiem zachorowań na raka jajnika.
  3. Białko znajdujące się w krowim mleku może przyczyniać się do wyzwalania cukrzycy typu 1. 2
  4. Badania obserwacyjne wykazały, że w krajach gdzie jest wysokie spożycie mleka, jest również wyższy odsetek zachorowań na stwardnienie rozsiane. 3
  5. Badania przeprowadzone na ludziach i zwierzętach wykazały, że spożywanie mleka ma bezpośredni wpływ na wzrost poziomu cholesterolu (zarówno u ludzi, jak i u zwierząt), a także przyczynia się do rozwoju miażdżycy tętnic (badania wykonane wyłącznie na zwierzętach). 4 5
  6. Badania naukowe przeprowadzone na zwierzętach dowodzą, że kazeina przyczynia się do powstawiania nowotworów. 6
  7. Dowiedziono, że galaktoza ma właściwości zapalne i przyspiesza procesy starzenia się. 7
  8. Duża ilość spożywanego mleka w okresie dojrzewania ma wpływ na zaostrzone występowanie trądziku. 8
  9. Badania naukowe wykazały, że spożycie mleka ma wpływ na zaparcia 9 i infekcje ucha. 10
  10. Alergia na mleko jest jedną z najczęściej diagnozowanych alergii na świecie. 11
  11. Znaczna światowa część populacji nie może spożywać mleka z uwagi na niemożliwość trawienia laktozy.

Cóż wyniki tych badań zatrważają, ale mleko jest produktem głęboko zakorzenionym w naszej kulturze i ciężko w praktyce całkowicie z niego zrezygnować. Jeżeli zaczniecie czytać na temat mleka na polskich stronach internetowych to informacje są ze sobą sprzeczne. Wiele artykułów na temat mleka przypomina typowe „ataki wszechwiedzy” oparte o „powszechnie panujące informacje”, „wiadome jest” i tym podobne rewelacje nie poparte żadną konkretną wiedzą naukową.

Z drugiej strony naukowcy już nie raz i nie dwa dowiedli, że stałość w opiniach nie jest ich mocną stroną. Patrząc pod jeszcze innym kątem szwedzkie wyniki badań są efektem wieloletnich obserwacji.

Koniec kawy z mlekiem?

To pić to mleko, czy nie pić? Odpowiedź na to pytanie z pewnością znana jest osobom na diecie bezmlecznej z takich przyczyny jak np. nietolerancja laktozy czy kazeiny. A co z resztą? Sama lubię mleko, a jeszcze bardziej jego przetwory. Zostaje problem porannej kawy z mlekiem… Picie czarnej mi nie przeszkadza, ale kawa z mlekiem to dla mnie poranny rytuał, więc postanowiłam zastąpić mleko krowie mlekiem kokosowym. Poranek okazał się być z namiastką tropikalnej wyspy. Zapach i smak są obłędne. Do tego w mleku kokosowym znajduje się jeden z najzdrowszych na świecie tłuszczy – olej kokosowy.

Pamiętajcie, żeby wybierać mleka kokosowe bez sztucznych dodatków smakowych, zagęszczaczy i konserwantów!

Co do mlecznych przetworów to po prostu postaram się ograniczyć ich spożywanie do kliku niewielkich porcji nie więcej niż 3 razy w tygodniu.

I uprzedzam wszelkie pytania o zastąpienie mleka krowiego mlekiem sojowym. Soja oraz jej produkty nie są zdrowe, gdyż soja zawiera inhibitory proteazy. Proteazy to enzymy odpowiadające za rozkład białek. Tak więc spożywając soję dostarczamy blokery działania tych enzymów, przez co trawienie białka jest znacznie utrudnione. Soja zawiera również węglowodany, które w ogóle nie są trawione przez nasz układ pokarmowy, a w konsekwencji przechodzą przez nas w całości. Kiedy takie duże i całkowicie niestrawione cząsteczki trafiają do jelita cienkiego, które z założenia lubi mieć wszystko mocno rozdrobnione i przetrawione, wtedy pojawiają się przykre gazy i wzdęcia. Jeżeli spożywamy dużo soi, może to w konsekwencji doprowadzić do stanów zapalnych jelita. 12

A Ty czym zastąpisz mleko?

Źródła:

  1. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
  2. http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full.pdf
  3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1291895[/ref]
  4. Badania, które zostały wykonane zarówno na zwierzętach, jak i badania obserwacyjne na ludziach dowodzą, że białko znajdujące się w krowim mleku może przyczyniać się do powstawania i rozwoju wielu groźnych nowotworów. 13http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.28042/full
  5. http://ajcn.nutrition.org/content/74/1/57.full
  6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18187432
  7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1356651
  8. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015
  9. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-4632.2009.04002.x/full
  10. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2823764
  11. http://ajcn.nutrition.org/content/71/6/1525.full.pdf
  12. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4164992/
  13. http://www.huffingtonpost.com/jeffrey-smith/genetically-modified-soy_b_544575.html

Komentarze (2)

  • Odpowiedź

    Myślę, że poranna kawa z mlekiem nie zaszkodzi, wszak nie leje się do kawy trzech szklanek mleka ;), ale spróbuję patentu z kokosowym. Mam podobnie jak Ty – czarną łyknę, ale z mlekiem lubię. Kokos uwielbiam, więc może być ciekawie. Poza tym nie muszę zastępować mleka, bo praktycznie nie spożywam. Raz na kilka miesięcy mi się zdarza wypić szklankę w przypływie jakiegoś nagłego natchnienia. Co ciekawe, moje dzieci po odstawienia pepti w niemowlęctwie nigdy nie piły mleka, nie spożywały też przetworów mlecznych i wszystko z nimi cacy, z ich wapniem, z ich szkieletem, zębami… Teraz czasem wciągają ser, rzadko bo są uczulone, częściej kozi i trudno mówić o jakichkolwiek brakach.

  • Odpowiedź

    Polecam mleko migdalowe i ryzowe, ktore mozna tez w prosty sposob zrobic w domu. Co do soji – mylisz sie. Zapoznaj sie z badaniami. Soja spozywana w niewielkich dawkach jest zdrowa i bezpieczna dla zdrowia 🙂

Zostaw komentarz